Your Web Creations
MENU

Hoeveel kost een nieuwe website?

Deel dit artikel

Inhoud

Er zijn veel factoren die bijdragen aan de kosten van een website. De kosten van een website kunnen variëren van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Het hangt allemaal af van de grootte van de website, de functies van de website en de hoeveelheid tijd die nodig is om de website te bouwen.

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres van je website op internet (bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl). De kosten van een domeinnaam kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de lengte van de domeinnaam, de gebruikte tekens en of het een .com-, een .nl- of een ander type extensie is. Over het algemeen zijn kortere domeinnamen duurder dan langere, en .com-domeinen zijn duurder dan Nederlandse extensies. Je mag ervan uitgaan dat je tussen de € 10 en € 100 betaalt voor een domeinnaam.

Je kunt geld besparen op je website door een gratis domeinnaam te gebruiken. Zo houd je de kosten laag en voorkom je dat je voor een aparte domeinnaam moet betalen. Je kunt gratis domeinnamen vinden bij veel verschillende providers, zoals Namecheap, Dynadot en GoDaddy. Zorg ervoor dat je de servicevoorwaarden aandachtig leest voordat je je aanmeldt, aangezien sommige providers beperkingen kunnen hebben op waarvoor je het domein kunt gebruiken. Let op: enkele providers bieden het domein voor € 1 aan voor het eerste jaar; daarna betaal je de hoofdprijs.

Hosting

Hosting is een service waarmee je website voor iedereen op internet toegankelijk is. In wezen is het de thuisbasis van jouw website op internet. Om een website te hebben, moet je eerst een domeinnaam hebben. Zodra je deze domeinnaam hebt, kun je de hosting voor je website instellen.

Er zijn veel verschillende soorten hostingservices beschikbaar en de kosten van hosting zijn afhankelijk van het type service dat je kiest, evenals de grootte en het verkeer (de hoeveelheid personen en data die over het lijntje gaat) van jouw website. Over het algemeen zijn gedeelde hostingplannen de meest betaalbare optie, terwijl dedicated serverplannen duurder zijn maar ook veiliger en sneller.

Je kunt ook gratis hostingservices vinden, maar deze hebben meestal beperkingen, zoals het plaatsen van advertenties op je website of beperkte opslagruimte. Als je net begint of een website met weinig verkeer hebt, kan een gratis hostingservice voldoende zijn. Maar als je een website hebt met gemiddeld of veel verkeer heeft, dan moet je waarschijnlijk upgraden naar een betaald hostingplan. Kijk dus goed van tevoren waar je naartoe wilt om niet voor verrassingen te komen staan!

Website-ontwerp en -ontwikkeling

De kosten van een website kunnen sterk variëren, afhankelijk van de grootte en omvang van het project. Een eenvoudige, statische website kost misschien maar een paar honderd euro om te bouwen, terwijl een complexe, op maat gemaakte website duizenden euro’s kan kosten. De vraag is echter meer: hoeveel kosten kun jij besparen met de nieuwe website? Heb je minder mensen nodig om alle aanmeldingen handmatig te verwerken en te plannen in je agenda? Of hoeveel omzet kun jij genereren met je nieuwe website? Dat zijn de vragen die je jezelf mag stellen: kijk niet naar wat het kost maar wat het jezelf kan opleveren.

De kosten voor het ontwerp en de ontwikkeling van websites variëren ook, afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Een platform als WordPress of Squarespace is mogelijk minder duur om op te zetten en te onderhouden dan een op maat gemaakte website. Een op maat gemaakte website kan echter flexibeler zijn en meer functies bieden dan een platformgebaseerde website.

Tenslotte zijn de kosten van je website ook afhankelijk van of je een professional inhuurt om deze voor je te bouwen of dat je hem zelf bouwt. Als je de tijd en expertise hebt om je eigen website te bouwen, kun je geld besparen. Weet dan wel dat alle mogelijke uitdagingen voor jezelf zijn, zowel de uitdagingen van het bouwen als de onverwachte uitdagingen in de toekomst. Als je echter een professional inhuurt om jouw website voor jou te bouwen, kun je er zeker van zijn dat deze volgens jouw specificaties zal worden gebouwd en dat deze aan al je behoeften voldoet. En dat deze ook in de toekomst probleemloos zal blijven werken. Wees in ieder geval zo open en transparant mogelijk over wat je verwacht en wat je wensen zijn, zodat het eindresultaat maximaal aansluit.

Onderhoud

Websites moeten regelmatig worden onderhouden om goed te kunnen functioneren en up-to-date te blijven. Onderhoud kan taken omvatten zoals ervoor zorgen dat de software van de website up-to-date is, hyperlinks controleren om er zeker van te zijn dat ze nog werken en regelmatig nieuwe inhoud aan de site toevoegen (dit is goed voor je ranking in Google!). Afhankelijk van de grootte en complexiteit van een website, kan het onderhoud variëren van enkele uren per maand tot enkele uren per dag.

De kosten van website-onderhoud kunnen ook variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de site. Een eenvoudige website met slechts een paar pagina’s en geen complexe functies of functionaliteit heeft misschien maar een uur of twee onderhoud per maand nodig, terwijl een complexere website met tientallen of zelfs honderden pagina’s en veel functies of zelfs e-commerce functionaliteit enkele uren onderhoud nodig kan hebben per dag.

Onderhoudskosten voor websites worden meestal op uurbasis in rekening gebracht, dus je moet rekening houden met het aantal uren dat nodig is voor taken zoals updates, beveiligingscontroles, back-ups, enzovoort. Sommige bedrijven, zoals ook Your Web Creations, bieden ook maandelijkse of jaarlijkse onderhoudspakketten aan die verschillende diensten bundelen tegen een gereduceerde prijs.

Gebruik een gratis of goedkope websitebouwer

Websitebouwers zijn een geweldige manier om een professioneel ogende website te krijgen zonder de hoge kosten. Er zijn veel verschillende platforms om uit te kiezen, en veel van hen hebben gratis of goedkope abonnementen waarmee je een website kunt maken met alle functies die je nodig hebt.

Enkele dingen om in gedachten te houden bij het gebruik van een websitebouwer:

  • Lees de kleine lettertjes voordat je je aanmeldt voor een abonnement. Sommige bouwers adverteren lage prijzen, maar brengen je vervolgens kosten in rekening voor functies die essentieel zijn voor een professionele website.
  • Zorg ervoor dat het platform dat je kiest de functies heeft die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld producten op je website wilt verkopen, zorg er dan voor dat de bouwer die je kiest eCommerce-mogelijkheden heeft.
  • Kijk voor kortingen of speciale aanbiedingen. Veel websitebouwers bieden kortingen voor nieuwe klanten of jaarabonnementen. Bij Your Web Creations kun je altijd genieten van een vaste lage prijs. 😊

Doe het zelf!

Er zijn een aantal manieren om geld te besparen op je website, waaronder:

  1. Gebruik een gratis of goedkope websitebouwer.
  2. Zoek een webhostingprovider die kortingen of speciale aanbiedingen heeft.
  3. Gebruik gratis of goedkope sjablonen en thema’s.
  4. Gebruik gratis of goedkope afbeeldingen en afbeeldingen.
  5. Gebruik gratis of goedkope lettertypen en royaltyvrije stockfoto’s.