Your Web Creations
MENU

Optimaal gebruik van afbeeldingen op je website

Deel dit artikel

Inhoud

Inleiding

Als je wilt dat jouw website echt opvalt, wordt algemeen aangeraden om afbeeldingen te gebruiken. Een foto zegt tenslotte meer dan duizend woorden – en als het op internet aankomt, is dat veel verkeer waard. Het is echter belangrijk om afbeeldingen correct te gebruiken, anders kun je eindigen met een langzaam ladende website of een website die moeilijk te navigeren is.

Wat zijn de voordelen van het gebruik afbeeldingen op je website?

Het gebruik van afbeeldingen heeft verschillende voordelen. Afbeeldingen kunnen helpen om tekst op te splitsen, je inhoud visueel aantrekkelijker te maken en ze kunnen ook helpen om beter jouw doel te bereiken, om je punt te maken. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat mensen informatie die naast afbeeldingen wordt weergegeven, eerder onthouden.

Hoe je de juiste afbeeldingen voor je website vindt

Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van afbeeldingen voor je website. Ten eerste, wat is het doel van de afbeelding? Wordt het gebruikt om jouw publiek te informeren, te entertainen of te betrekken? Ten tweede, wat voor soort stemming of gevoel wil je dat de afbeelding overbrengt? En tot slot, hoe past de afbeelding in de algehele esthetiek van jouw site?

Er zijn een paar verschillende manieren om afbeeldingen voor je website te vinden. Je kunt zoeken naar stockfoto’s (hierover later meer), rechten kopen om een afbeelding te gebruiken of je eigen originele afbeeldingen maken.

Als je de tijd en het budget hebt, kun je overwegen om je eigen originele afbeeldingen te maken. Dit is een geweldige optie als je volledige controle over het eindproduct wilt en ervoor wilt zorgen dat de afbeelding perfect past bij de esthetiek van jouw site.

Hoe je jouw afbeeldingen voor het web kunt optimaliseren

Als je wilt dat jouw website snel laadt en niet vastloopt door grote afbeeldingsbestanden, moet je je afbeeldingen voor het web optimaliseren. Dat betekent dat je ze in het juiste bestandsformaat moet opslaan, een geschikte resolutie moet kiezen en ze moet comprimeren zodat ze niet te veel ruimte in beslag nemen.

Hier is een stapsgewijze handleiding voor het optimaliseren van jouw afbeeldingen voor internet:

 1. Kies het juiste bestandsformaat. De meest voorkomende bestandsindelingen voor afbeeldingen op internet zijn JPEG en PNG. JPEG is het beste voor foto’s, terwijl PNG beter is voor afbeeldingen met minder kleuren.
 2. Kies een geschikte resolutie. Resolutie is het aantal pixels per inch (ppi). Voor internet wil je een resolutie van 72 ppi of lager. Zo zien je afbeeldingen er op de meeste apparaten scherp uit zonder al te veel ruimte in beslag te nemen.
 3. Comprimeer je afbeeldingen. Beeldcompressie is essentieel om de bestandsgrootte van je afbeeldingen klein te houden. Er zijn veel manieren om afbeeldingen te comprimeren, maar een gemakkelijke manier is om een online tool zoals TinyPNG of compressor.io te gebruiken. Upload gewoon je afbeelding, kies hoeveel compressie je wilt en download het gecomprimeerde afbeeldingsbestand.

Hoe voeg je afbeeldingen toe aan je website

Voordat je een afbeelding aan jouw site kunt toevoegen, moet je weten hoe je deze op jouw computer kunt krijgen.

Er zijn twee manieren om dit te doen:

 1. Sla de afbeelding op je computer op door er met de rechtermuisknop op te klikken en “Opslaan als” te selecteren.
 2. Upload de afbeelding vanaf je camera of ander apparaat door deze op je computer aan te sluiten en de bestanden te kopiëren.

Zodra de afbeelding op je computer staat, ben je klaar om deze aan je website toe te voegen. Het eerste dat je mag gaan doen, is beslissen waar je de afbeelding wilt hebben. Als je het aan een pagina toevoegt, zoek dan in de code van de pagina waar je het wilt hebben. Als je het aan een bericht toevoegt, zoek dan de plek waar je het wilt hebben in de code van het bericht. Maak je gebruik van een drag-and-drop editor, dan is je leven natuurlijk een stuk makkelijker: sleep het eenvoudig naar de gewenste plek.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je afbeeldingen voor iedereen toegankelijk zijn

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van elke website. Ze kunnen helpen om tekst op te splitsen, visuele interesse toe te voegen en je website aantrekkelijker te maken. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een handicap.

Hier volgen enkele tips voor het maken van toegankelijke afbeeldingen:

 • Gebruik beschrijvende alt-tekst voor alle afbeeldingen. Dit zal mensen die blind of slechtziend zijn helpen begrijpen waar het beeld van is.
 • Zorg ervoor dat je afbeeldingen het juiste formaat hebben. Als ze te klein zijn, zijn ze misschien moeilijk te zien. Als ze te groot zijn, duurt het mogelijk te lang voordat ze zijn geladen.
 • Gebruik kleur verstandig. Vermijd het gebruik van kleur als de enige manier om informatie over te brengen (gebruik bijvoorbeeld geen rode tekst op een groene achtergrond als je wilt dat mensen het lezen). En zorg ervoor dat jouw kleurcontrast hoog genoeg is zodat slechtzienden je tekst kunnen lezen.
 • Gebruik bijschriften voor complexe afbeeldingen. Als een afbeelding veel informatie bevat (zoals een diagram of grafiek), overweeg dan een bijschrift toe te voegen om dit uit te leggen.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je afbeeldingen vrij zijn van auteursrechten

De meesten van ons begrijpen dat we niet zomaar naar Google kunnen gaan en onszelf kunnen helpen aan een oude afbeelding die we daar vinden om te gebruiken op onze website of blog. We kunnen ook geen afbeeldingen van andere sites nemen, zelfs als we de bron vermelden, zonder toestemming. Maar wist je dat er een aantal auteursrechtvrije beeldbronnen online beschikbaar zijn? Enkele van de beste zijn:

 • Pexels: een site met een enorm scala aan afbeeldingen van hoge kwaliteit met een hoge resolutie, gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik. Je hoeft niet eens de bron te vermelden.
 • Unsplash: nog een site met mooie, gratis afbeeldingen. Je kunt je abonneren om elke 10 dagen 10 nieuwe afbeeldingen in je inbox te ontvangen.
 • Creative Commons: een zoekmachine waarmee je afbeeldingen (en andere inhoud) kunt vinden die zijn vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie. Dit betekent dat de maker toestemming heeft gegeven om het onder bepaalde voorwaarden gratis te gebruiken. Controleer altijd de licentie voordat je een afbeelding gebruikt, aangezien de voorwaarden variëren.
 • Free images: een stockfotosite met een collectie van meer dan 350.000 royaltyvrije afbeeldingen, beschikbaar voor persoonlijk en commercieel gebruik. Je moet je registreren voor een account om ze te downloaden, maar het is snel en gemakkelijk te doen.

Met al deze bronnen die beschikbaar zijn, is er geen excuus meer om auteursrechtelijk beschermd materiaal op je website te gebruiken.

Conclusie

Ik hoop dat deze handleiding je heeft geholpen te begrijpen hoe je afbeeldingen op jouw website kunt gebruiken. Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met me op.