MENU

Hoe maak ik mijn website sneller?

Hoe maak ik mijn website sneller?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Maar liefst 47% van alle websitebezoekers verwacht dat een website geladen is binnen 2 seconden. Is jouw website volledig geladen binnen 2 seconden? Lees hier de 6 tips die jouw website aanzienlijk kunnen versnellen!

Inhoud

Tip 1: implementeer je eigen Content Delivery Network (CDN)

Normaliter staat jouw website op een server. Deze staat ergens op de wereld. Wanneer aan de andere kant van de wereld iemand jouw website opvraagt, duurt het aanzienlijk langer om deze te laten. Het is dus essentieel om een server te hebben die fysiek dicht bij jouw doelgroep staat.

Een Content Delivery Network is een verzameling wereldwijde servers die de statische bestanden deelt van een website, zoals CSS of JavaScript. De levering van deze bestanden gebeurt van de server die zich het dichtst bij de fysieke locatie van de gebruiker bevindt. Met andere woorden, wanneer een gebruiker op een video klikt, wordt het bestand sneller geladen omdat het wordt gedistribueerd vanaf een server in de buurt. Grotere websites implementeren CDN’s om ervoor te zorgen dat bezoekers over de hele wereld een veel toegankelijkere, snelle ervaring hebben.

Weet jij waar de server met jouw website staat?

Tip 2: gebruik adaptieve afbeeldingen

Volgens het HTTP-archief bestaat 61 procent van het paginagewicht van een website op een desktopcomputer uit afbeeldingen. Begin met het gebruik van hulpmiddelen zoals Adaptive Images op jouw website om bandbreedte te besparen en de paginasnelheid voor je site te verbeteren. Adaptive Images passen zich aan aan het device waarop ze worden opgevraagd en getoond. Wanneer een mobiel toestel de afbeelding opvraagt, verstuurt de server een kleinere versie dan wanneer een desktopcomputer dezelfde pagina opvraagt.

Een andere optie is om nieuwe, moderne afbeeldingsindelingen te gebruiken, zoals WebP en JPeg XR. Dit kan helpen het bestandsgrootte met twintig tot vijftig procent te verminderen zonder aan beeldkwaliteit in te boeten.

35 milimeter, 35 mm film, 35mm

Tip 3: maak gebruik van caching

Browsercaching slaat cacheversies van statische bronnen (zoals teksten en afbeeldingen) op, een proces dat de paginasnelheid enorm verhoogt en de serververtraging vermindert.
Wanneer een gebruiker een pagina op jouw website bezoekt, wordt meestal de versie in de cache weergegeven, tenzij deze is gewijzigd sinds deze voor het laatst in de cache is opgeslagen. Dit betekent dat de browser veel aanvragen op jouw server opslaat en de laadsnelheid voor jouw site verbetert.

Tip 4: configureer verlopen headers

Wanneer een gebruiker jouw website bezoekt, worden de websitebestanden op hun computer opgeslagen, zodat jouw website de volgende keer dat ze hem bezoeken sneller wordt geladen. Er is een vervaldatum in de bestandskop die bepaalt hoe lang deze bestanden op hun computer worden opgeslagen, die meestal standaard is ingesteld op 24 uur.

Je kunt de vervalkoptekst zo configureren dat de bestanden nooit een time-out krijgen of je kunt de vervaldatum verhogen zodat deze geen invloed heeft op jouw server- en pagina-laadtijd.

Tip 5: controleer je plug-ins

Plug-ins brengen nieuwe functionaliteit en functies op jouw website maar hoe meer plug-ins je website heeft, hoe langer het duurt om te laden.

Slechte of verouderde plug-ins kunnen de prestaties van de website aanzienlijk vertragen. Dit kan worden opgelost door plug-ins te verwijderen die dubbele functionaliteit bevatten, verouderd zijn of niet meer worden gebruikt.

Loop eens door alle plug-ins die jij geïnstalleerd heb op jouw website: heb je ze echt allemaal nodig?

Afbeeldingsresultaat voor wordpress plugin

Tip 6: controleer je hostingpakket

Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen en jouw website wordt nog steeds langzaam geladen, dan is het wellicht raadzaam om een nieuw hostingpakket te overwegen.

Op een typisch gedeeld (shared) hostingaccount deel je mogelijk serverruimte met tientallen andere bedrijven. Dit kan de snelheid van jouw website beïnvloeden, aangezien een aantal mensen dezelfde server gebruiken. Als shared hosting niet langer voldoet aan jouw behoeften, overweeg dan dedicated hosting. Met deze optie heb je alleen toegang tot de server of een VPS (Virtual Private Server) – een fysieke computer die is verdeeld in meerdere servers die elk hun eigen besturingssysteem hebben.